Wij zijn

St. Sebastianus, geworteld anno 1499 in Gendt 
Groeiend en bloeiend vandaag de dag als "Traditioneel Militair Korps" door heel Europa

 

Over ons

St. Sebastianus Gendt is een heus 'traditioneel militair korps' opgericht in 1499. Dankzij een brede geschiedenis en veel jong enthousiasme is in de loop der jaren een toonaangevende vereniging ontstaan die in binnen- en buitenland het publiek op allerlei manieren weet te verrassen. Met de Show- & Marchingband, Jong Sebastianus en het Schuttersgilde is de vereniging diep geworteld in de Gendtse gemeenschap en cultuur en groeiend en bloeiend in heel Europa. Via de Sebastianus Academy kan men binnen de vereniging van een opleiding genieten om zich uiteindelijk aan te sluiten bij één van de onderdelen. In rood, zwart en goud zal St. Sebastianus altijd vol trots en passie voor u aantreden! Meer info over onze jubileumactiviteiten vind je hier

 

 
Show- & Marchingband

Het korps dat in 1499 is opgericht, werd later in de revolutie een voorbeeld voor de huidige militaire korpsen. De bekende zwarte uniformen, met rode, gouden en witte accenten, zijn kenmerkend voor de Show- & Marchingband St. Sebastianus. Hiermee heeft de het korps een traditionele, maar meer eigentijdse uitstraling.

De Show- & Marchingband blinkt uit door twee sterke voorkeuren in de muziek. Met het brede, en geregeld vernieuwende, marsrepertoire en de bekende popsongs, weten zij het publiek altijd te verrassen. Onder de warme en traditionele sound in de brass, wordt door het slagwerk een mooie basis gelegd.

Het grote, kwalitatieve en enthousiaste korps, met deelnemers van jong en oud, laten de band bloeien en weten het publiek met hun passie te boeien. Hier zit dan ook de kracht van het korps tijdens marsparades en shows op taptoevelden. Het buitengewone effect komt sterk naar voren door het groot aantal leden.
Met deze aspecten is de Show- & Marchingband St. Sebastianus een graag geziene gast tijdens optredens in binnen- en het buitenland.

Jong St. Sebastianus

Muziekkorps

Dit korps van jeugdige muzikanten, in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, behoort al enkele jaren tot de top van de Nederlandse jeugdkorpsen.
Zij nemen met regelmaat deel aan het Open Nederlands Kampioenschap voor Jeugdkorpsen, Nationaal Kampioenschap Indoor en diverse Jeugdfestivals. Jong Sebastianus draagt net als het grote korps van de vereniging de bekende, zwarte uniformen met rode, gouden en witte accenten
Jong Sebastianus, bestaande uit door de Sebastianus Academy kwalitatief goed opgeleide jongens en meiden, is een graag geziene gast in binnen- en buitenland op taptoevelden en streetparades.

Jeugdgilde

Jonge kruisboogschutters en jeugdige vendeliers zijn op spectaculaire wijze bezig met het beoefenen van hun kunsten. Kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar zijn een toevoeging aan het korps van Jong St. Sebastianus en vormen het Jeugdgilde St. Sebastianus. Leden die het exercitie diploma hebben behaald mogen met kruisboog (dummy) mee naar de optredens. De vendeliers worden op de Sebastianus Academy opgeleid door Mark Venselaar, tevens vendelier in het eigen korps.

Academy Kidz

Bij de Academy Kidz, onderdeel van de Sebastianus Academy, komen de kinderen op een speelse manier in aanraking met muziek. Dit gebeurt middels algemene muziekvorming (AMV) en blokfluitles.


Leidend hierbij is ook de gezelligheid die onze vereniging biedt
Op vrijdagavond, vanaf 18.40 uur, worden deze lessen aan de kinderen gegeven. De lessen staan onder leiding van onze instructeur Jacqueline Leenders.

Zin om een keertje vrijblijvend te komen kijken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Schuttersgilde

Het Gilde

Het Gilde, een van de onderdelen van de vereniging, heeft St. Sebastianus haar bestaansrecht gegeven. Deze afdeling van de vereniging is onderverdeeld in een aantal disciplines, de Vendeliers en Kruisboog en geweerschutters. Aan het hoofd van het Gilde staat de Kapitein, hij wordt ondersteund door Adjudanten. Ook beschikt het korps over (zij)vaandeldragers en Marketensters. Tezamen vormen zij ons Schuttersgilde, een van oorsprong ‘traditioneel militair korps’!


De Vendeliers

Met de herkenbare rood met gele vlaggen is dit onderdeel niet weg te denken uit ons korps. Wanneer de vereniging een rondgang maakt door steden en/of dorpen, sluiten de vendeliers de stoet op geheel eigen wijze af. Strak marcherend, maar ook een show weggeven, is voor hen geen moeite. Ook beschikken de vendeliers van St. Sebastianus over solo vendeliers en doen ze als groep mee aan wedstrijden. Zo werd deze groep in 2017 nog kampioen van Gelderland, een bijzondere prestatie! Herkenbaar is het nummer ‘de clown’ waarop geregeld een muzikale hulde gebracht wordt.


De Schutters

In het jaar 1499 waren ‘de schutters’ de eerste leden van ons Gilde. Als militie beschermden zij het toenmalige dorp tegen rovers en andere boeven. Vandaag de dag is dat uiteraard niet meer van toepassing en vormen ze een onderdeel van ons Gilde. In de herkenbare uniformen met rood, goud en wit, lopen ze met hun wapen mee in rondgangen en streetparades in binnen- en buitenland. Ook doen ze regelmatig mee aan schietwedstrijden tijdens kring- en federatiedagen. Daarnaast schieten de schutters op hoog niveau in wedstrijden met andere verenigingen. Diverse kampioenschappen zijn behaald, wij als vereniging zijn trots op dit onderdeel. De schutters schieten met kruisboog, luchtgeweer en luchtpistool. De koning(in)en vanaf de 2e wereldoorlog staan in deze kroniek


Exercitiepeloton

2020 was door corona een erg rustig jaar. Juist daardoor zagen de schutters nieuwe kansen en richten het exercitiepeloton op. Een ander woord voor excercitiepeloton is spookpeloton. Dit is een groep schutters die onder slagwerwerkmuziek met geweren exercitie uitvoeren en er een indrukwekkende show van maken.


De Marketensters

In de geschiedenis zijn de Marketensters de dames geweest die zorg droegen voor een hapje en drankje voor het schuttersgilde. Vandaag de dag zorgen de dames voor ‘natje en een droogje’ langs de route wanneer ons korps een optreden verzorgt. Herkenbaar aan hun zwarte uniform, voorzien van witte en rode accenten, dragen ze een mand met proviant of een tonnetje met daarin een ‘medicijn’, dit uitdelend met een lach en een vriendlijke groet