Het Gilde

Het Gilde, een van de onderdelen van de vereniging, heeft St. Sebastianus haar bestaansrecht gegeven. Deze afdeling van de vereniging is onderverdeeld in een aantal disciplines, de Vendeliers en Kruisboog en geweerschutters. Aan het hoofd van het Gilde staat de Kapitein, hij wordt ondersteund door Adjudanten. Ook beschikt het korps over (zij)vaandeldragers en Marketensters. Tezamen vormen zij ons Schuttersgilde, een van oorsprong ‘traditioneel militair korps’!


De Vendeliers

Met de herkenbare rood met gele vlaggen is dit onderdeel niet weg te denken uit ons korps. Wanneer de vereniging een rondgang maakt door steden en/of dorpen, sluiten de vendeliers de stoet op geheel eigen wijze af. Strak marcherend, maar ook een show weggeven, is voor hen geen moeite. Ook beschikken de vendeliers van St. Sebastianus over solo vendeliers en doen ze als groep mee aan wedstrijden. Zo werd deze groep in 2017 nog kampioen van Gelderland, een bijzondere prestatie! Herkenbaar is het nummer ‘de clown’ waarop geregeld een muzikale hulde gebracht wordt.


De Schutters

In het jaar 1499 waren ‘de schutters’ de eerste leden van ons Gilde. Als militie beschermden zij het toenmalige dorp tegen rovers en andere boeven. Vandaag de dag is dat uiteraard niet meer van toepassing en vormen ze een onderdeel van ons Gilde. In de herkenbare uniformen met rood, goud en wit, lopen ze met hun wapen mee in rondgangen en streetparades in binnen- en buitenland. Ook doen ze regelmatig mee aan schietwedstrijden tijdens kring- en federatiedagen. Daarnaast schieten de schutters op hoog niveau in wedstrijden met andere verenigingen. Diverse kampioenschappen zijn behaald, wij als vereniging zijn trots op dit onderdeel. De schutters schieten met kruisboog, luchtgeweer en luchtpistool. De koning(in)en vanaf de 2e wereldoorlog staan in deze kroniek


Exercitiepeloton

2020 was door corona een erg rustig jaar. Juist daardoor zagen de schutters nieuwe kansen en richten het exercitiepeloton op. Een ander woord voor excercitiepeloton is spookpeloton. Dit is een groep schutters die onder slagwerwerkmuziek met geweren exercitie uitvoeren en er een indrukwekkende show van maken.


De Marketensters

In de geschiedenis zijn de Marketensters de dames geweest die zorg droegen voor een hapje en drankje voor het schuttersgilde. Vandaag de dag zorgen de dames voor ‘natje en een droogje’ langs de route wanneer ons korps een optreden verzorgt. Herkenbaar aan hun zwarte uniform, voorzien van witte en rode accenten, dragen ze een mand met proviant of een tonnetje met daarin een ‘medicijn’, dit uitdelend met een lach en een vriendlijke groet