Show- en Marchingband

Imposant Muziekkorps 

Jong Sebastianus 

Toonaangevend Jeugdkorps

Schuttersgilde

Traditioneel Militairkorps

 

Academy Kidz

Spelend Leerzaam

Flagge Deutschlands Flag of the United Kingdom nederlandse vlag

Agenda

Jong Sebastianus klaar voor Nationaal Indoor Jeugdfestival

2019 Jong Sebastianus Gendt DSC 1605

Zaterdag 5 oktober vindt in de Topsporthal van der Knaap in Ede het Nationaal Indoor Jeugdfestival (NIJF) plaats. Jong Sebastianus neemt deel aan het onderdeel mars.


Goede Voorbereiding
In de aanloop naar het NIJF is er gewerkt aan een goede voorbereiding. Extra repetities, exercitie, teambuilding, evaluatie na optredens en een tussen jurering zijn allemaal momenten die ervoor gezorgd hebben dat Jong Sebastianus helemaal klaar is voor het NIJF.


Lekker in het vel
Dat Jong Sebastianus lekker in het vel zit is wel duidelijk. De groep jongens en meiden straalt tijdens optredens. De afgelopen jaren is er ook veel werk verzet door de Sebastianus Academy, het opleidingsinstituut van Sebastianus Gendt. Dit resulteert in goed opgeleide en voorbereide muzikanten, dus het is hoog tijd om eens te meten op het NIJF hoe Jong Sebastianus ervoor staat. De jury commentaren kunnen natuurlijk ook goed gebruikt worden om verder aan de weg te timmeren. Een gerenommeerde jury bestaande uit Rob Balfoort, Edwin Beens, Harry van Bruggen, Ruud Böhmer en Kees Vossenberg beoordeelt de marsen en shows van de deelnemende jeugdkorpsen.


Naast Jong Sebastianus nemen Jeugdband Adest Musica, Jeugdband Takostu Stiens, Jong Juliana Amersfoort Jong Irene en Jong Oranje IJsselmuiden deel aan de mars- en showwedstrijden.
Momenteel werken Jong Sebastianus en het instructieteam aan een nieuwe show. Wellicht is deze bij een volgende NIJF te zien en horen.

Schutterskoning 2019

2019 Harrie van Moerkerk schutterskoning sebastianus gendt

Harrie van Moerkerk is de nieuwe Schutterskoning!

2019 Christo Flintrop jeugdkoning sebastianus gendt

Christo Flintrop is Jeugdkoning geworden!

 

Schutterskaart

2019 schutterskaarten

De schutterskaarten voor het seizoen 2019-2020 zijn weer beschikbaar. Met deze kaart
wordt men schutter, en krijgt men 24, 25 , 26 en 27 augustus 2019 toegang tot de schutterstent tijdens De Gendtse Schutters Feesten.
Eén schutterskaart betekent entree voor twee personen, voor vier avonden en twee middagen feest,
en dat voor €35. Op zaterdag-, zondag-, maandag- en dinsdagavond is de schutterstent geopend vanaf 20:30
en op maandag en dinsdag ook nog eens om 11:00 voor nog twee feesten. Bij de kopers die vorig jaar
een schutterskaart kochten, wordt er deze week langs de deuren gegaan. Zorg dus dat je het geld
contant klaar hebt liggen. Als je een schutterskaart wilt, maar er vorig jaar geen hebt gehad, kun je er
één bemachtigen op dinsdag 20 of donderdag 22 augustus tussen 18:00 en 21:30 uur bij de
Providentia te Gendt. Ook zijn op zaterdagmiddag 24 augustus bij het koningsschieten nog
schutterskaarten te verkrijgen. Op naar een onvergetelijke editie van De Gendtse Schutters Feesten!

Schuttersfeesten met de Gendtse kermis

Van zaterdag 24 augustus tot en met dinsdag 27 augustus kan iedereen weer genieten van de schuttersfeesten in Gendt.
 
Koningsontbijt. Een gebruikelijke traditie binnen het Schuttersgilde is dat men, na het reveille op de maandagochtend, gezamenlijk gaat ontbijten. Vorig jaar heeft dit voor het eerst plaatsgevonden in de schutterstent en dit jaar zullen hierbij naar verwachting ook de Koning en 'oud' koningen aanschuiven. Schuttersgilde int-Sebastianus nodigt alle schutters uit voor het
Koningsontbijt. De gebakken eieren en tosti's worden aangeboden door Horeca De Klok, Nr 19 en het Schuttersgilde. En staan klaar vanaf 7:00 uur.

De dagen van feest. Elk jaar begint het geroezemoes in Gendt met de vraag: "Wie staat er dit jaar onder de mast?" Zaterdagmiddag 22 augustus wordt deze vraag beantwoord als de kandidaten zich aanmelden onder de mast. Vooraf aan het koningschieten wordt er om 14.30 uur eerst een aubade gebracht aan de bewoners en medewerkers van het verzorgingshuis Sint-Jozef en Hof van Breunissen. Daarna vervolgt de stoet naar de schietmast achter de dijk. Om ongeveer 15.30 uur wordt begonnen met de schietwedstrijden voor de jeugd en de senioren. Eerst wordt er geschoten om de vier prijzen, namelijk de kop, de twee vleugels en de staart. Tijdens het schieten om de prijzen kan er door belangstellenden kennis gemaakt worden met de luchtgeweersport van Sint-Sebastianus bij het lepeltjesschieten. Dit is voor zowel volwassenen als voor kinderen vanaf 10 jaar. Zij zullen schieten onder begeleiding.
 
Nadat de prijzen geschoten zijn, begint het koningschieten. Als één van de kandidaten de titel voor het koningschap heeft weten te bemachtigen zal de nieuwe koning geïnstalleerd worden en volgt er een vendelhulde. Hierna wordt de nieuwe Koning door het schuttersgilde begeleid naar de schutterstent.
 
Op zondagochtend is er om 10.00 uur een muzikale kerkviering waarvoor wij alle schuttersleden uitnodigen. Aanvullend aan de kerkviering zal er afscheid genomen worden van het huidige Koningspaar Mark en Aloys Venselaar en van jeugdkoningin Lotte Spoeltman. Hierna zal de erewijn wordt aangeboden aan het nieuwe koningspaar.
 
Vroeg in de maandagochtend om 6.00 uur klinken de bekende tonen van het reveilleblazen bij het koningspaar en aansluitend door de Gendtse straten. Om 8:00 uur is er een Koningsontbijt in de tent en aansluitend zal er rond 9.30 uur een serenade worden gebracht aan de Gendtse Huisartsen Groep. Na deze serenade vertrekt de koning naar het 'paleis' waar zijn koningin wordt geïnstalleerd. Tijdens deze plechtige installatie zullen alle geregistreerde schutters worden getrakteerd op twee consumpties. Na afloop van deze installatie maakt het koningspaar zich klaar voor de mooie tocht, versierd met wilgentakken, naar de schutterstent, waar men dan rond 12.00 uur zal arriveren.
 
De laatste dag van dit schuttersevenement is een dag van verwelkoming. Het nieuwe koningspaar zal eerst de eerste paarden en pony's verwelkomen tijdens de Gendtse paarden- en ponykeuring waarna zij een bezoek brengt aan het verzorgingshuis Sint-Jozef, waar de koffie met gebak klaar staat. Ook is er een verwelkoming op de braderie. Vanaf het verzorgingshuis wandelt het koningspaar over de braderie richting de schutterstent.
 
Alle dagen is de feesttent open en op zaterdag wordt de muziek verzorgd door Anderkovver en de overige dagen door het alom bekende orkest Summerland. Dinsdagavond zal het laatste akkoord klinken en is er weer een einde gekomen aan het schuttersfeest, een feest van verbroedering en eensgezindheid. Het feest ook van tradities en vernieuwing.

Meer artikelen...

  1. Zomeravondconcert