Show- en Marchingband

Imposant Muziekkorps 

Jong Sebastianus 

Toonaangevend Jeugdkorps

Schuttersgilde

Traditioneel Militairkorps

 

Academy Kidz

Spelend Leerzaam

2020 ShowMarching wit

2020 Jong Sebastianus wit

2020 Schuttersgilde wit

2020 Academy Kidz wit

Welkom op de website van St. Sebastianus uit Gendt gelegen in de Betuwe.
Opgericht in het jaar 1499 als ‘traditioneel militair korps’, is de vereniging inmiddels een belangrijk onderdeel geworden binnen de Gendtse gemeenschap. In de loop der jaren is er een traditionele en toonaangevende vereniging ontstaan die bestaat uit meerdere disciplines. “Passie” is binnen de vereniging het toverwoord!
 

De Show & Marchingband, Jong St. Sebastianus met Jeugdgilde, het Schuttersgilde met kruisboog-, geweerschutters en vendeliers de vormen samen St. Sebastianus. De vereniging beschikt over een eigen opleiding, de Sebastianus Academy. Hierin worden kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar op een hoog niveau opgeleid.

 

St. Sebastianus heeft ruim 160 leden, verdeeld over de diverse disciplines. Daarnaast beschikt de vereniging over een eigen team van begeleiders tijdens optredens in binnen- en buitenland.
Ook mag St. Sebastianus zich verheugen in een grote groep van honderden ondersteunende leden.
 
Op deze site vindt u alle informatie over de grote en trotse vereniging vol passie!
 
2020 Sebastianus Gendt Youtube
 

 

Flagge Deutschlands Flag of the United Kingdom nederlandse vlag

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Schuttersfeesten met de Gendtse Kermis

2014 jeugd koninginschietenVanaf zaterdag 27 augustus tot en met dinsdag 30 augustus kan iedereen weer genieten van de schuttersfeesten in Gendt, ook wel in de volksmond
‘De Gendtse Kermis’ genoemd.

Eerst een schutterskaart halen.
Bent u nog niet in het bezit van een schutterskaart voor aankomende kermis, dan is deze verkrijgbaar op dinsdag 23 augustus en donderdag 25 augustus tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gemeenschapsvoorziening Providentia aan de Dorpstraat 5 te Gendt. Er is dit jaar de mogelijkheid om te betalen met de pinpas.
 
2016 st sebastianus gendtse kermis en schuttersfeesten gendtElk jaar begint het geroezemoes in Gendt met de vraag: “Wie staat er dit jaar onder de mast?” Zaterdagmiddag 27 augustus wordt deze vraag beantwoord als de kandidaten zich aanmelden onder de mast.
Vooraf aan het koningschieten wordt er om 14.30 uur eerst een aubade gebracht aan de bewoners en medewerkers van het verzorgingshuis St. Jozef en Hof van Breunissen. Daarna vervolgt de stoet hun reis naar de schietmast achter de dijk. Om ongeveer 15.30 uur beginnen de schietwedstrijden voor de jeugd en de senioren. Voor de dames is er het alom bekende vogelknuppelen. Eerst wordt er geschoten om de vier prijzen; de kop, de twee vleugels en de staart. Zodra de prijzen bekend zijn, begint het koningschieten. Als één van de kandidaten de titel voor het koningschap heeft weten te bemachtigen, dan wordt de nieuwe koning(in) geïnstalleerd en de prijzen uitgereikt. Hierna volgt de vendelhulde voor alle prijswinnaars en wordt de nieuwe koning(in) begeleid naar de schutterstent.

Op zondagochtend is er om 10.00 uur een woord en gebedsdienst in de schutterstent, waarin pastor Ineke van Cuijk van de parochie de Levensbron ons zal voorgaan. Aan deze viering wordt muzikale medewerking verleend door Jong St.  Sebastianus, de Show-en Marchingband van St. Sebastianus en Harmonie St. Caecilia. Wij nodigen alle parochianen, maar ook vooral onze leden uit om hierbij aanwezig te zijn. Aansluitend aan deze viering wordt er afscheid genomen van het koningspaar en de jeugdkoning van het jaar 2015/2016 en wordt er een aubade en vendelhulde gebracht aan de kerkelijke en burgerlijke autoriteiten. De wethouder de heer J. Sluiter zal namens de Gemeente Lingewaard de kermis officieel openen. En zullen we met elkaar het glas heffen tijdens het aanbieden van de erewijn aan ons nieuwe koningspaar. Na afloop krijgt u allen een kop koffie aangeboden.
 
Vroeg in de maandagochtend om 6.00 uur klinken de bekende tonen van het reveilleblazen bij het koningspaar en aansluitend door de Gendtse straten. Om 9.30 uur wordt er een aubade gebracht aan de Gendtse Huisartsen Groep. Na deze aubade vertrekt de koning naar het ‘paleis’ waar zijn koningin wordt geïnstalleerd. Tijdens deze plechtige installatie zullen alle geregistreerde schutters worden getrakteerd op twee consumpties. Na afloop van deze installatie maakt het koningspaar zich klaar voor de mooie optocht, versierd met wilgentakken, naar de schutterstent waar wij dan rond 12.00 uur zullen arriveren.
2014 st sebastianus gendt takkenoptocht    2015 koningspaar st sebastianus gendt

De laatste dag van dit schuttersevenement is een dag van verwelkoming. Het koningschap begint om 9.00 uur met een bezoek aan de opening van de paarden en pony keuringen, aansluitend is er een bezoek aan het verzorgingshuis St. Jozef, waar de koffie met gebak klaar staat. Ook is er een verwelkoming op de braderie. Vanaf het verzorgingshuis wandelt het koningspaar over de braderie richting de schutterstent.
Alle dagen is de feesttent open  en wordt de muziek verzorgt door het alom bekende orkest Summerland. Dinsdagavond laat zal het laatste akkoord klinken en is er weer een einde gekomen aan het schuttersfeest, een feest van verbroedering en eensgezindheid. Het feest ook van tradities en vernieuwing.
St. Sebastianus Gendt wenst u allen een prachtig en gezellig feest tijdens deze dagen met de Gendtse Kermis.