Sebastianus Festival "80-jaar Vrijheid" Musis Sacrum Arnhem

Evenement
2025_Musis_Sacrum_Arnhem
  12 april 2025

  Musis Sacrum  |  Arnhem, Nederland

In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Op veel plaatsen in Nederland wordt hier op bijzondere wijze aandacht aan gegeven. Ook Gelderland, waar destijds flink gevochten is, doet hieraan mee. De provincie Gelderland heeft speciaal voor deze gelegenheid een subsidieprogramma '80-jaar Vrijheid' opengesteld. Het onderliggende doel van deze subsidie is “bruggen bouwen”, vanuit het besef dat de generatie die de 2e wereldoorlog zelf heeft meegemaakt op zeer hoge leeftijd is.
 
Wij, schuttersgilde St. Sebastianus hebben samen met Oorlogsmuseum Niemandsland een projectplan geschreven, waarin we dit thema hebben opgepakt. Dit projectplan is positief beoordeeld door de provincie Gelderland. Via beelden, verhalen, beleving en via muziek geven we de verhalen van vroeger (verteld door de generatie van toen) door aan de jongeren van nu (bruggen bouwen in generaties). We gaan ook letterlijk de bruggen over, omdat we zowel in Nijmegen (de Vereeniging), De Betuwe (Gendt), als in Arnhem (Musis Sacrum) gaan optreden.
 
We doen dit In samenwerking met Historische kring Gente, Nijmegen in beeld, Airborne Museum Arnhem, Vrijheidsmuseum Groesbeek en Oorlogsmuseum Niemandsland. Hierdoor zal het Sebastianus Festival in 2025 dus een regionaal karakter hebben.
 
Hierbij alvast de Verhaallijn in een notendop:
We willen de verhaallijn rondom 80 jaar vrijheid overbrengen van oud naar jong door verhalen te vertellen uit de regio Betuwe, Overbetuwe, Nijmegen en Arnhem. We volgen hierbij o.a. De Liberation Route Europe. Terugkerend motief in deze voorstelling zal De Fiets zijn. De fiets was een erg belangrijk vervoermiddel tijdens WOII.  We fietsen als het ware, via belangrijke gebeurtenissen uit WOII onze vrijheid tegemoet. Denk hierbij aan momenten als D-Day, vredesoperatie Market Garden, 4 en 5 mei.
 
 
Noteer alvast in de agenda onze uitvoeringen:
 
+ Zaterdag 18 januari 2025 Providentia in Gendt (middag en avond)
+ Vrijdag 14 februari 2025 De Vereniging in Nijmegen (avond)
+ Zondag 6 april 2025 bij Villa Ganita in Gendt bij Oorlogsmuseum Niemandsland (aangepaste versie)
+ Zaterdag 12 april 2025 Musis Sacrum in Arnhem (middag) 

 

Adres
Musis Sacrum, 15, Velperbinnensingel, Markt, Arnhem, Gelderland, Nederland
6811 BP, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 12 april 2025

Powered by iCagenda